Motorsoffan #167, Fam. Granholm med många järn i elden! 160120

21 Jan 2016 05:060

Onsdagens Motorsoffa #167 handlar om en helt fantastisk familj med många järn i elden. Vi kommer att träffa Åke Granholm tillsammans med sina döttrar Marita och Johanna som alla kör i olika klasser på banorna runt om i Sverige.
Vi får också lära oss vad som gäller om man själv vill åka med i en dubbeldragster.
Efter detta avrundar vi med en kort film om ProStock från Tierp Arena.
Programledare: Lelle Olsson
SideKick: Pär ”PiPPi” Willén
_________________________________
En passagerares upplevelse
Själva repan kan jag nog prata länge om. Inte nog med att chauffören var både kunnig, glad och tjej (var finns de kvinnorna?) men det var sanslöst bra drag!
Eftersom man tittat på några starter så tror man att man ska ha lite koll. Det har man när man sitter och väntar, och man hänger med på när de ska värma däcken, det ser ju inte så farligt ut. Det kan ju inte vara så mycket ax när de bara spinner tror man.
Man satt som limmad och hann lagom tänka ”jäädrar…” tills hon la i backen. Sen vet man att de ska stage’a in, men då hinner man ungefär tänka på att, om det där var accelerationen när den spann…hur kommer åkturen att kännas då?
Man tror på nåt vis att man ska åka iväg med nåt som startar fort, som en ovanligt bra rivstart typ.
Men det liknar mer skytte, motorhelvetet bara vrålar bakom nacken (550 kubiktum, dvs tio liter, kompressor, 800 hästar nånting) och det bara smäller till, och fansty-get bara axar och axar. Det var bara pang, så satt man som limmad och kämpade för att ha huvudet i nån sorts rätt position. Man såg aldrig att man passerade startgra-nen. Fast man satt och tittade på den försvann den bara ur bild.
Hon lättar lite på gasen efter 200 meter för det får inte gå för fort med passagerare. Man hinner inte riktigt vänja sig vid hastigheten, det var väl inte mer än 200 km/h, men alldeles nyss satt man ju still. Tror hon passade på att lägga i tvåan, sen kliver hon på igen, och den vrålar lika hysteriskt och axar lika jävligt igen över mållinjen. Sen ett litet ryck när skärmen gick ut och en lång fin inbromsning med lite härligt gung på däcken. Sen satt flinet bakom öronen.
Man vill bara åka igen!
Stephan Åström

Read more